Geschiedenis

geschiedenis schip vessel 11
In de Rotterdamse Wijnhaven, vlakbij de Regentessebrug, ligt een felrood lichtschip. Dit voormalige Engelse lichtschip ligt al jaren op deze plek, waar het als horecagelegenheid dienst heeft gedaan. In 2008 kreeg Lightvessel no. 11 nieuwe eigenaren. Het schip werd grondig opgeknapt en op 1 november 2009 geopend als Iberisch restaurant Tinto. Het ligt op een prachtige locatie naast het Havenmuseum en het Maritiem Museum, waar ook het voormalige lage licht van Hoek van Holland als museumobject te vinden is.

Lightvessel no. 11 is in 1951 in opdracht van Trinity House gebouwd op de werf Philip & Son in Dartmouth aan de Engelse zuidkust. Het heeft tot 1988 dienst gedaan. Een groot deel van de tijd lag het lichtschip voor anker bij de Saint Gowans banken in de Ierse Zee, nabij Pembroke, aan de zuidkust van Wales. Het heeft ook nog enige tijd gelegen op de posities Dudgeon en Morecambe Bay. In 1991 is het lichtschip naar Portmouth gesleept waar het een tijd doelloos in de haven heeft gelegen. In 1995 werd Lightvessel no. 11 voor sloop behoed doordat het gekocht werd door een Nederlandse ondernemer uit Katwijk. Deze liet het lichtschip naar Rotterdam slepen, waar het op een werf in de Waalhaven werd onderworpen aan een grondige verbouwing. Uitwendig kreeg het lichtschip weer grotendeels het oorspronkelijke uiterlijk. Het licht werd gerestaureerd en de misthoorn weer ‘aan de praat’ gebracht. Aan de binnenkant van het schip werden echter grote veranderingen aangebracht om het dienst te kunnen laten doen als maritiem café-restaurant. De dwarsschotten en de machines werden verwijderd en het dekhuis werd doorgesneden en een halve meter verhoogd om te voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. Er werden drie multifunctionele vertrekken gecreëerd, die niet alleen als restaurant maar ook als receptie-, expositie- en vergaderlokaliteit dienst konden doen. Na ruim vier jaar verbouwing was het lichtschip gereed voor zijn nieuwe functie en werd het in 1999 naar de Rotterdamse Wijnhaven gesleept. Het lichtschip kreeg van de eigenaar de naam Breeveertien en als standplaatsaanduiding Katwijk aan Zee, refererend aan de woonplaats van de eigenaar. Uiteraard heeft het lichtschip nooit bij Katwijk gelegen en ook niet bij de Breeveertien, de grote zandbank in de Noordzee, voor de Nederlandse kust van Noordwijk tot Callantsoog. Vermoedelijk is de naam afgeleid van de uitdrukking ‘de Breeveertien opgaan’ of ‘de Breeveertien uithangen’, wat zoiets betekent als ‘een goed, royaal leven leiden’. Gezien de nieuwe functie als restaurant was dit een toepasselijke naam voor het lichtschip.

Het lichtschip heeft verschillende pachters gehad die probeerden om iets van de horecagelegenheid te maken, maar het heeft nooit goed gelopen. Enkele jaren terug zijn de pogingen gestaakt. Het schip bleef doelloos liggen in de Wijnhaven en takelde langzaam af. Pas in 2008 kreeg het een nieuwe eigenaar. Het echtpaar Daniel Pottasch en Mieke Kolenberg kocht het lichtschip om het opnieuw als restaurant in gebruik te nemen. Op 23 april 2009 werd de Breeveertien versleept naar Gravenstein’s Scheepswerf BV in Krimpen aan de Lek, voor een grote verfbeurt en verbouwing. Het lichtschip was ondertussen erg roestig geworden, het lichttoestel bevond zich in slechte staat en de binnenruimtes moesten opnieuw worden ingericht.

Opnieuw in gebruik als restaurant
Op 17 juli 2009 was het lichtschip zover opgeknapt dat het weer terug kon naar zijn oude ligplaats in de Waalhaven. Het schip was weer felrood. De naam Breeveertien was verdwenen onder de rode verf. De nieuwe eigenaren geven de voorkeur aan zijn oorspronkelijke naam: Lightvessel no. 11. Het dekhuis is behoorlijk in aanzien veranderd. Het is voor een groot deel opengewerkt en voorzien van ramen. Het zijn rechthoekige ramen op de plek waar vroeger alleen een paar kleine ronde patrijspoorten en een houten deur zaten. Hierdoor is het een stuk lichter geworden in het dekhuis, wat de functie als restaurant ten goede komt. Maar voor een lichtschip is dit een vreemde ingreep. Het is overduidelijk dat het schip zijn oorspronkelijke functie verloren heeft. De rechthoekige ramen harmoniëren overigens goed met de rechthoekige ruimten tussen de steunbalken onder het bovendek.

 • Contact

  Lichtschip V11
  Wijnhaven t/0 101
  3011WN Rotterdam
  010 8404730
  contact@vessel11.nl

 • Lunch of diner reserveren?

  Via "Seatme" kunt u een tafel reserveren in ons restaurant. Bel: 010-8404730 of klik hier op de link.